verslag activiteiten

Nieuwjaarsborrel 2018

 

RONDLEIDING IN HET DEPOT VAN HET UNIVERSITEITSMUSEUM (RUG) TE GRONINGEN OP 22 JUNI 2017.

Gedurende ruim twee uur zijn de aanwezige leden rondgeleid in het depot van het universiteitsmuseum, door de enthousiaste en welbespraakte Jan Waling Huisman, Collectie- en Depotbeheerder. In het depot bevinden zich collecties afkomstig uit diverse musea. Belangrijke onderdelen vormen de botanica, geneeskunde (anatomisch en pathologisch), psychologie, volkenkunde, fossielen, mineralen, Instrumenten, computers, fotografie etc... Je zou er dagen kunnen rondzwerven en nog niet alles kunnen zien.

Jan Waling, bedankt voor een bijzondere avond.

Rondom replica's in gips van oude gebruiksvoorwerpen.

Uit de geneeskunde collectie.

Een papier maché model vervaardigd door Docteur Louis Auzoux uit het begin van de 19e eeuw betreffende de menselijke spieren.

Idem, detail.

Enkele instrumenten werden "live" getest.

Bij zoveel grijnzende doodshoofden ga je automatisch terug grijnzen.

Een deeltje uit een collectie opgezette vogels.

Soms heeft het depot veel weg van een rariteitenkabinet.

Jan Huisman toont de oudste akte uit het bezit van universiteitsmuseum.

Een "IJzeren Long" uit ca. 1950 naast de eerste "simulatie" auto om menselijke reacties te testen, ingeklemd tussen diverse apparatuur.

NIEUWJAARSBORREL VERHILDERSUM TE LEENS. 13 JANUARI 2017.

ALGEMENE LEDEN VERGADERING 14 APRIL 2016

MENSINGE RESTAURATIE BEURS EN DEMO'S 7 februari 2016

NIEUWJAARS BORREL MENSINGE 14 januari 2016.

Rond de 20 leden kwamen op de koffie en de borrel af. de "korte" rondleiding liep een uurtje uit, maar de gezelligheid was groot(s).

DISCUSSIE AVOND 15 OKTOBER 2015.

Drie verschillende cases werden geprojecteerd en besproken, maar de avond begon met een korte film, ondersteund door opzwepende muziek, over het bronsgieten van een groot beeldhouwwerk bij en door Ieme Boomsma van Museum Technische Werken. Met veel interesse werden de beelden bekeken en becommentarieerd.Vervolgens was het woord aan Valerie Martens, die de problematiek behandelde en werkwijze liet zien van het opnieuw herstellen en conserveren van grote zwartkrijt tekeningen, aanvankelijk op (al grote) losse vellen getekend en later aan elkaar "gelijmd" en op linnen gemaroufleerd. Deze handelingen waren indertijd (vermoedelijk 19e eeuw) niet bijzonder kundig gedaan en moesten - om verder verval tegen te gaan - opnieuw worden uitgevoerd.Natasha Herman van "Redbone Bindery" vertelde over het dilemma dat zij ondervond bij de opdracht een op het omslag aangebrachte titel van een vroeg 17e eeuws boek te verwijderen. Deze titel was - naar verhouding - zeer recent op de rug van het boek aangebracht (vermoedelijk 20e eeuw). Uiteindelijk is deze titel mechanisch verwijderd, wat probleemloos te doen was. Het uitgangspunt was dat dergelijke zeldzame boeken - anders dan een aantal jaren geleden - inmiddels in steeds sterkere mate worden gezien als "kunstwerk" en niet meer als gebruiksvoorwerp, waardoor latere niet relevante en slecht of ondeskundig uitgevoerde toevoegingen of handelingen weer ongedaan worden gemaakt. (De strepen op de afbeelding zijn veroorzaakt door het TL licht in de projectie ruimte).Tot besluit hield Gert van Oortmerssen (ANTEFIX) een uitstekend gedocumenteerd verhaal over de restauratie van een mozaïek van Klaas van Dijk, vorig jaar aangetroffen in een te renoveren school. Interessant was te horen, dat ook bij dit soort - naar verhouding nog altijd kleinschalige - projecten er door slechte of moeizame communicatie of zelfs onbegrip vaak zaken mis kunnen lopen. Om niet gestoord te worden door de "andere" :-) bouwvakkers, werkte Gert voornamelijk op de zaterdagen. Zo ontdekte hij op een keer, toen hij na een week weer ter plekke kwam, dat met veel moeite vrijgemaakte en schoongemaakte beschadigingen door een overijverige stukadoor weer waren opgevuld en ook werden aan het eind zonder overleg (oerlelijke) hoekstukken aangebracht op de vers gerestaureerde wand. Desondanks is het een zeer fraai muurtje geworden en is een kunstwerk behouden voor de toekomst.Tot slot gelegenheid voor napraten een borrel en een hapje. Met dank aan MTW en de sprekers.

 

Bezoek Tentoonstelling en Atelier van Henk Helmantel.

26 september 2001 tegen 14.00 uur verzamelen op het plein te Westeremden, waar - niet ter ere van ons - een gezellig feest gaande was. Vooral het tweedehandsboeken stalletje deed goede zaken met verschillende restauratoren...Babs Helmantel gaf een rondleiding door de expositie ruimtes en gaf veel informatie over de verbouwing van De Weem, de schilderijen en de indrukwekkende collectie kunst van anderen en de vele oude en antieke voorwerpen, waarvan een aantal vaak op Henk's schilderijen is terug te vinden.De 15 aanwezigen van de RVN waren aandachtige toehoorders. Helaas kregen we ze niet allemaal tegelijk op de foto...Vóór het atelierbezoek werd een koffiepauze ingelast en werd, wegens afwezigheid, door enkele leden bij de lokale super ingekocht gebak (nog lekker fris en diep bevroren) uitgedeeld.Desondanks viel het uitstekend in de smaak.Van de koffie naar het atelier was slechts enkele stappen. Bij binnenkomst viel je oog direct op het kleurrijke schilderspalet en de vele tubetjes Scheveningen Olieverf. In een hoek een tafel met enkele groentes en druiven en tegen de wand ernaast het schilderij waarop de voorwerpen zijn afgebeeld. Normaal wordt het tafereel gecomponeerd op planken, die op verschillende hoogtes aan de wand kunnen worden bevestigd, waardoor het daglicht fraai op de voorwerpen valt. Het is goed te zien hoe nauwkeurig de schaduw werking op de muur op het schilderij is over gebracht.Iets verderop een tafeltje met wat potjes en bakjes. Het lijkt duidelijk waar de kwasten en penselen worden "uitgespoeld".Tot slot had Gepkienes Brouwer nog een verrassing voor Babs Helmantel; een 19e eeuwse tinnen kruik. Mogelijk zien we deze ooit afgebeeld op één van Henk's schilderijen.Daarna afscheid en een laatste fotootje van De Weem.