-
Kleurhistorisch onderzoek wordt verricht aan het exterieur en interieur van monumentaal erfgoed: rijksmonumenten, provinciale of gemeentelijke monumenten, beeldbepalende gebouwen. Kerken, stadstorens, boerderijen, villa’s, woonhuizen, stationsgebouwen, perronkappen, bruggen, grafmonumenten, en dies meer. De kleurgeschiedenis wordt blootgelegd door de verflagen van de geschilderde delen laag voor laag met een scalpelmes af te schrapen tot op de kale ondergrond. De bevindingen worden tot in detail gefotografeerd, opgeschreven en monsters afgenomen. Naderhand worden de monsters geanalyseerd met een digitale microscoop, de aangetroffen kleuren opgezocht in kleurenwaaiers en van een kleurnummer voorzien.
Met het bestuderen van oude foto’s, archiefstukken en het bouwhistorisch onderzoek komt een kleurhistorisch rapport tot stand met de informatie over de kleurstelling in de verschillende tijdsperioden, zelfs wanneer er niet eens meer zoveel oude verfresten te vinden zijn. Het opstellen van een rapport kan van een week tot meerdere weken tijd in beslag nemen.
-
Als restauratieschilder beoefen ik het vak van de ambachtelijke schilderstechnieken met een grondige kennis van pigmenten, bindmiddelen en oude recepturen van verven. Hout- en marmerimitaties, letters, bladgoud, decoratieve versieringen, wandschilderingen en teksten in of aan monumentale panden en objecten worden gerestaureerd, gereconstrueerd of nieuw aangebracht. Het restaureren van plafondschilderingen laat ik inmiddels over aan de jongere generatie.
-
Opdrachtgevers zijn architecten, monumenteigenaren, monumentenzorg, Provincie en Gemeenten, kunstenaars, bouw- en schildersbedrijven.