Bertus Onderwater

Adresgegevens:

Bertus Onderwater en Marian van Dongen,

Steenhouwerij De Schreef,

Zijlvestweg 44,

9962 TB Schouwerzijl.

tel. : 0595 49 22 42

mobiel: 06 23 58 98 72

E: info@deschreef.nl

W: www.deschreef.nl

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bertus Onderwater en Marian van Dongen - Steenhouwerij De Schreef

In 1998 zijn wij begonnen met het steenhouwerijbedrijf De Schreef.

Wij, dat zijn Bertus Onderwater en Marian van Dongen. Aanvankelijk begon Bertus Onderwater met één dag in de week. Dit breidde zich in een tijdsbestek van vijf jaar uit tot volle weken werk. In 2008 zijn wij een VOF geworden waarbij Marian de administratie voor haar rekening neemt en helpt bij plaatsing van monumenten voor haar rekening neemt.

Vanaf 2000 is ons bedrijf gevestigd in Schouwerzijl, gelegen aan het Reitdiep, een pareltje op het Hoge Land.

Bertus heeft de academie Minerva gevolgd. De specifieke kennis van het steenhouwersvak maakte hij zich eigen in de praktijk. Er is onder vaklieden een grote bereidwilligheid om kennis over te dragen. Daarnaast volgde hij verschillende cursussen bij het Centrum Natuursteen in Utrecht. In het letterhakken heeft hij zich verder bekwaamd door onder andere cursussen te volgen bij Pieter Boudens te Brugge en bij Tom Perkins te Cambridge.

De Schreef is een ambachtelijke steenhouwerij met ruim 30 jaar ervaring. Wij maken naast grafmonumenten en gevelstenen ook "vrij werk". Wij bewerken natuursteen vanuit een beeldhouwers-achtergrond, een ideale combinatie om te komen tot andere oplossingen, tot frisse ideeën in steen. Immers, van oudsher maakt de steenhouwer alles wat langs de liniaal vorm te geven is. De beeldhouwer daarentegen, gaat de "ruimte" in en kan gemakkelijker uit het 'platte vlak' stappen. Naast steen behoren toepassingen van brons, keramiek, rvs, glas of hout tot de mogelijkheden.

Wij zijn gespecialiseerd in het met de hand hakken van letters en teksten. Handwerk betekent dat geen a bijvoorbeeld gelijk is aan de voorafgaande, hetgeen een levendig beeld geeft. Alle lettertypes zijn mogelijk, zowel verdiept als verheven.

In het verleden hebben we diverse opdrachten uitgevoerd voor restauraties. Voor de Stichting Oude Groninger Kerken zijn diverse restauraties uitgevoerd aan oude grafpalen, een pinakel voor de Der Aa kerk, de timpaan boven de ingang van de kerk in Scheemda. Ook particulieren komen met vragen voor herstel van familiegraven, restauratie van dekstenen van schoorstenen, het opknappen van historische gootstenen, het schoonmaken en opnieuw kleuren van gevelstenen.